PR WERKT NIET

0
363

Ik overweeg aan PR te gaan doen. Dan kan ik daarmee mijn bedrijf en producten promoten. Maar de eerste vraag die ik mij stel is, moet ik dat zelf doen, moet ik een professional aannemen of moet ik het uitbesteden. Een dilemma, want wat ik ook beslis er blijft altijd een onzekere factor bestaan of de investering daarin ook resultaat heeft. Om te beginnen, ben ik zelf maar aan de slag gegaan, maar het werkte niet. In overleg met professionals is gebleken, dat het mislukken om één of meer van de volgende redenen gaat.

Vage doelen

De PR-investering werd gekoppeld aan resultaten zoals ‘verhoogde zichtbaarheid’ of ‘leiderschapspositionering’. Een vage doelstellingen. Bij doelstellingen moet er onderlinge afstemming zijn over specifieke resultaten, een gedetailleerd programma, keuze van sociale platforms, gebruik van doelmediasectoren, enz. Dit moet allemaal tot in detail worden uitgewerkt. Op het internet zijn hiervoor handleidingen te vinden. Vage doelstellingen werken niet.

Niets nieuws

De aantrekkingskracht van nieuws is, dat het actueel, innovatief of relevant moet zijn voor de media. Dus gebruik de expertise van een PR-team of externe professionals. Zij verdiepen zich in de journalist en zijn/haar uitgangspunten, waardoor zij zich dienovereenkomstig handelen. Ga dus niet zelf knutselen.

Snelheid en veelheid  

Als je eenmaal zover bent, dat je naar de media wilt gaan, ben je al snel geneigd om veel informatie snel in de media te willen hebben. Dat is niet altijd de beste oplossing. Soms moet je het juiste tijdstip voor een campagne afwachten. En wees beperkt, maar wel doeltreffend in de informatie. Neem de tijd voor een goede voorbereiding en zorg dat direct de aandacht wordt getrokken. Veel informatie snel in de media brengen, is doorgaans zonde van de tijd en het geld.

Hoogdravendheid 

Niet elk promotieverhaal is een opiniestuk voor het Financieel Dagblad of een ander nationaal medium. Tenzij uniciteit in het spel is, maar dat is meestal niet het geval. Dus maak een gepaste keuze van het medium. Weet dat als het interessant is, dat media de neiging hebben om de media te volgen. Als de andere media het ook oppakken, heb je toch resultaat van een grotere verspreiding. Begin met een passend medium en bouw dat voor de toekomst uit tot een topverhaal.

Personaliseer de mediapitch

De top van de media zijn alleen geïnteresseerd in exclusieve berichten. Zij zijn niet gebaat als lezers hun mediapitch afdoen als spam. Als die exclusiviteit er niet is, dan wordt een mediapitch vele male doorgezonden naar journalisten. Probeer een mediapitch dan toch zover te personaliseren en gericht toe te zenden naar geselecteerde media, zodat zij die personalisatie erkennen en publiceren.

Service

Binnen de B2B-sector is service een uiterst belangrijk instrument. De inhoudelijkheid van die service is mede gebaseerd op het uitdragen en oplossen van problemen van de klant, het bieden van nuttige informatie en ondersteuning aan die eindgebruiker. Leg niet de focus op verkopen, want dat zal tegenwerken.

Woordvoering   

Een externe professional zal zich heel goed moeten inlezen in alle ins en outs van het product en het bedrijf. Dat heeft dan tevens een prijskaartje. Want het mag niet zo zijn, dat een overdreven voorzichtige of commerciële woordvoerder de presentatie killed.

De CEO of een senior executive van het bedrijf, die namens het bedrijf spreekt, kent de feiten, beheerst het proces, levert bewijsstukken als argument en heeft de focus op het geheel. Train dit en het heeft resultaat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here